Gıda ile Temas Eden Malzemeler ve Avrupa Çerçeve Yönetmeliği EC 1935 2004

Gıda ile Temas Eden Malzemeler ve Avrupa Çerçeve Yönetmeliği EC 1935 2004

Avrupa Birliği içinde, gıdayla temasa geçilmesi amaçlanan tüm gıda ile temas eden malzemelerin ve maddelerin, 1935/2004 sayılı Avrupa Çerçeve Tüzüğüne uyması gerekir. Bu düzenleme gıdayla temas eden malzemelerin insan sağlığını tehdit edemeyeceğini veya gıdanın bileşimi, kokusu veya tadı üzerinde değişiklikler meydana getiremeyeceğini belirtir. Ek olarak, tüm gıdayla temas eden malzemeler, 2023/2006 sayılı Yönetmelik (EC) tarafından düzenlenen iyi üretim uygulamalarına (GMP) uygun olarak üretilmelidir.

Birçok şirket, gıda ambalajlama malzemeleri için değil, aynı zamanda gıda endüstrisinde kullanılan, makine, depolama tankları, filtreler, konveyör bantları ve mutfak eşyaları gibi gıda endüstrisinde kullanılan malzemeler ve eşyalar için zorunlu olarak gıda temas yönetmelikleriyle ilgilenmek zorundadır. yemekler, yemek pişirme aletleri, örneğin buzdolaplarının iç duvarları.

Çerçeve Yönetmeliğe ek olarak, bazı gıda ile temas eden malzemeler; Plastikler ((EC) 10/2011), seramikler, rejenere selüloz, spesifik Avrupa önlemleri kapsamındadır.

Kağıt ve tahta, mürekkepler, kaplamalar, lastikler ve diğer ürünler gibi birçok malzeme için, uyumlaştırılmış Avrupa düzenlemesi yoktur, ancak Üye Devletler ulusal düzenlemeleri kabul edebilir.

Endüstriyi Avrupa düzeyinde düzenlenmiş olmayan bu materyallerin risk değerlendirmesiyle desteklemek amacıyla, endüstri birlikleri, bu gıdayla temas eden materyallerin risk değerlendirmesinde endüstriyi desteklemek için kılavuzlar yayınlamıştır. Bunun bir örneği, kağıt ve karton gıda ile temas eden malzemeler için CEPI Rehberi'dir.

Avrupa'da belirli bir önlem kapsamındaki tüm gıdayla temas eden malzemelere, kendileri için geçerli olan yönetmeliklere uygun olduklarını belirten yazılı bir Uyumluluk Beyanı (DoC) eşlik etmelidir. Ek olarak, tedarik zincirindeki etiketleme veya belgeler yoluyla destekleyici belgeler ve izlenebilirlik sağlanmalıdır. Şirketler tedarik zincirinde bir adım önce ve bir adım sonra tanımlayabilmelidir.

EUROLAB ’ın uzmanları, her türlü gıdayla temas eden materyal ve makale için Avrupa ’nın yasal düzenleme gerekliliklerini anlayarak rehberlik sağlayacaktır. Müşterilerimizin gıda güvenliği gereksinimlerini karşılamalarına ve gıda tedarik zincirinin küresel olarak güvenliğini sağlamalarına yardımcı olmak için uyumluluk test programları (göç testi) kurarak destek verebilirler ve bir Uyumluluk Beyanı hazırlamaya yardımcı olabilirler.

Copyright © 2019 EUROLAB, bir TÜRCERT Teknik Kontrol ve Belgelendirme A.Ş. markasıdır. Her Hakkı Saklıdır.
WhatsApp